The first horse herders
De verspreiding van de Yamnaya cultuur vanaf de westelijke steppe in Europa en Azië rond 3000 v.Chr. wordt verondersteld aan de basis te staan van het houden van paarden. Echter werpt nieuw onderzoek een ander licht op dit geloof.
De domesticatie van het paard rond 3000 v.Chr. is verondersteld door het verbeteren van de menselijke mobiliteit. Echter, de meer westelijke locaties die volgens sommigen het gebruik van paarden vóór 3000 v.Chr. weergeven, tonen geen bewijs van de domesticatie van het paard. Zelfs het latere gebruik van paarden onder Yamnaya herders is door sommigen in twijfel getrokken, ondanks de rol van paarden in de steppe hypothese.
De studie werd uitgevoerd door het vergelijken van whole-genome sequentiegegevens van 74 oude mensen uit verschillende tijden en locaties. Het doel van de studie was om de theorie te bewijzen of te ontkrachten dat Yamnaya mensen de voorouder van het moderne paard naar de westerse wereld brachten.
Toen archeologen de overblijfselen van Botai dorpen verkenden, die leefden op grasland in het huidige Kazachstan tussen 3.500 en 3.000 v.Chr., vonden ze een paardengekke cultuur. Dit toont aan dat de Botai de vroegste groep waren om paarden te temmen en te fokken. Gespeculeerd was dat de Botai de Yamnaya herders leerden hoe ze met paarden moesten omgaan. Uit de resultaten blijkt echter dat de Botai en Yamnaya niet veel genetische overeenkomsten hebben. Daarnaast toonde een eerdere studie aan dat de paarden van de Botai niet gerelateerd zijn aan moderne paarden.
Oordeel van deskundige: Anouk van Breukelen
De resultaten van deze studie vormen een basis voor verder onderzoek. De tijd en locatie van de domesticatie van het moderne paard is nog steeds onbekend.
> Van: Barros Damgaard et al., Science 360 (2018) eaar7711. Alle rechten voorbehouden aan to the authors and the American Association for the Advancement of Science. Bekijk hier de online samenvatting van de publicatie. Vertaling door Anouk van Breukelen.